در یک تقسیمبندی کلی، بیمه به دو دسته بیمههای اجتماعی و بیمههای بازرگانی تقسیم میشود. بیمههای اجتماعی، عمدتا بیمههای اجباری و ناشی از قانون هستند و مشخصه آنها این است که شخص دیگری (مانند کارفرما) در پرداخت بخش زیادی از حق بیمه مشارکت دارد. در بیمههای اجتماعی، حق بیمه بهصورت درصدی از دستمزد تعیین میشود؛ در حالی که در بیمههای بازرگانی حقبیمه متناسب با ریسک تعیین میشود. در ایران، سازمان تأمین اجتماعی مهمترین مرجع بیمههای اجتماعی است.
رشتههای مختلف بیمه کمابیش با تعاریف مشابهی توسط شرکتهای بیمه در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد؛ بنابراین میتوان انواع بیمههای بازرگانی را بر اساس رشته به صورت زیر تقسیمبندی نمود.
بیمه آتشسوزی
بیمه آتشسوزی، رشتهای از بیمه است که بیمهگر طی آن در قبال دریافت حق بیمه، جبران خسارتهای وارد شده بر ساختمانها و داراییهای بیمهگزار در اثر آتشسوزی و صاعقه را تعهد مینماید. همچنین بیمه آتشسوزی پوششهای تبعی همچون سیل زلزله، طوفان وتگرگ و سرقت نیز تحت پوشش قرار میدهد.
بیمه حمل و نقل
بیمه حمل و نقل کالا، بیمهای است که بهموجب آن، بیمهگر متعهد میشود چنانچه کالا در هنگام جابجایی از بین برود یا دچار خسارتی شود، زیان وارده را جبران نماید.
بیمه مسافرتی – بیمه سفر
بیمه مسافرتی یا همان بیمه سفر خارج از کشور، بیمهای است که بهموجب آن، بیمهگر متعهد میشود چنانچه مسافر در مدت بیمه نامه در کشور مقصد خود دچار حادثه، مفقودی بار یا گذرنامه و … حتی فوت شد تا سقف مبلغ بیمهنامه به عنوان کمکرسان به بیمه شده یاری رساند. امروزه بیمه مسافرتی یکی از الزامات گرفتن ویزا برای خیلی از کشورها بالاخص شینگن میباشد.
بیمه عمر
بیمه عمر، نوعی از بیمه است که بر اساس آن بیمهگذار طی مدت معینی حق بیمه پرداخت میکند و در عوض، بیمهگر متعهد میشود که در صورت فوت بیمهشده، ابتلا به بیماریهای خاص یا زنده ماندن، مبلغ معینی را به صورت یکجا یا به صورت مستمری، به بیمهگذار، بیمهشده یا فرد تعیین شده از سوی وی پرداخت نماید.
بیمه عمر انواع متفاوتی دارد:
۱-بیمه عمر زمانی: بیمه عمر زمانی، عموما در کنار بیمه تکمیلی درمان گروهی برای شرکتها و موسسات صادر میشود، به منظور برخورداری بیمهگذاران از پوشش خسارت فوت در زمان معین اشتغال در شرکت یا مؤسسه مذکور مورد استفاده قرار میگیرد.
۲- بیمه عمر و تشکیل سرمایه: با بیمهعمر و تشکیل سرمایه بیمه شده پس از پرداخت حق بیمه پس از مدت مشخص از خدمات بازنشستگی بهرهمند میشود.
۳-بیمه عمر مانده بدهکار: یا بیمه وام، گیرنده وام با پرداخت حق بیمه، وام خود را مقابل حوادث عدم پرداخت اقساط وامبیمه مینماید.
۴-بیمه بازنشستگی تکمیلی: یا بیمه بازنشستگی و سنوات، اولین بیمه تکمیلی بازنشستگی ست که علاوه بر ارائه پوششهای بیمهای، یک سرمایهگذاری مطمئن برای کارمندان و کارفرمایان میباشد.
بیمه حوادث
بیمه حوادث، به مجموعه گستردهای از بیمهنامههای فردی یا گروهی اطلاق میشود که طی آن افراد بیمه شده در مقابل بروز حوادث مختلفی از جمله تصادف، سقوط و غیره بیمه میشوند. منظور از حادثه، اتفاقات غیرعمدی و غیرقابل پیشبینیاست. خسارت پرداختی از سوی بیمهگر به بیمه شده ممکن است به صورت پوشش فوت، غرامت نقص عضو، هزینههای پزشکی، حقوق از کار افتادگی و مواردی از این دست باشد.
بیمه بدنه اتومبیل
در قرارداد بیمه بدنه اتومبیل، بیمهگر متعهد میشود خسارتهایی را که بر اثر حوادث، تصادف، آتشسوزی یا دزدی به وسیله نقلیه موتوری وارد میشود، جبران نماید.
بیمه شخص ثالث
نام دقیق این نوع از بیمه، بیمه مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری در مقابل اشخاص ثالث است و خسارتهای مرتبط با اشخاص ثالث را پوشش میدهد. منظور از شخص ثالث، فردی است که در اثر وقوع حوادث مرتبط با وسایل نقلیه موتوری مانند خودرو یا موتورسیکلت آسیب میبیند؛ اعم از این که در داخل یا خارج از وسیله نقلیه باشند.
بیمه درمان
موضوع بیمه درمان، تأمین و جبران هزینههای درمان، اعم از درمان سرپایی یا بستری است. علت هزینه ممکن است بروز بیماری یا حادثه باشد. یکی از پوششهای متداول بیمه درمان، بیمه تکمیلی درمان است که هزینهّای مازاد بر تعرفههای بیمههای اجتماعی مانند خدمات درمانی یا تامین اجتماعی را پوشش میدهد.
بیمه سرطان
بیمه سرطان، بیمهای است که بهموجب آن، با پرداخت یک بار حق بیمه از جانب بیمه شده، بیمهگر متعهد میشود مادام العمر در صورت مبتلا شدن بیمه شده به سرطان، کلیه هزینههای درمان سرطان را تا سقف مبلغ بیمه نامه جبران نماید.
بیمه کشتی
بیمه کشتی یا بیمه دریایی، نوعی از پوشش بیمه است که خطرهای مرتبط با حمل و نقل دریایی را پوشش میدهد. این خطرات شامل بدنه کشتی، محموله، مسئولیت و ناحیه درون دریا است. این نوع بیمه سهم اندکی از بازار را دارا میباشد و تنها در حدود دو درصد از بیمههای غیرعمر در دنیا به این نوع بیمهنامه اختصاص دارد.
بیمه هواپیما
بیمه هواپیما یک نوع بیمه است که بیمهگر متعهد میشود در قبال دریافت حق بیمه همه خسارتهای سانحههای هوایی از جمله سقوط هواپیما را پرداخت کند.
بیمه مهندسی
بیمه مهندسی یکی از انواع بیمههای معمول امروزی است که انواع مختلفی دارد:
۱-بیمه مهندسی تمامخطر پیمانکاران
۲-بیمه مهندسی تمامخطر نصب
۳-بیمه مهندسی تجهیزات الکترونیک
۴-بیمه ماشینآلات پیمانکاری
۵-بیمه عیوب اساسی و پنهان
در هر کدام از انواع بیمههای مهندسی تمام خطرات، به استثنای خطراتی که صراحتاً استثنا شده، تحت پوشش بیمهنامه است. در بیمهنامههای مهندسی پوششها و استثنائات بهوسیله کلوزهای اضافی یا کلوزهای محدودکننده به بیمه نامه الحاق میشود. کلوزهای اضافی باعث افزایش و کلوزهای استثناکننده باعث کاهش حق بیمه میشود. در بیمههای مهندسی تمامخطر پیمانکاران ارزش مصالح موجود پای کار از مصالح اجرا شده بیشتر میباشد؛ مثلا در ساخت سد، به مقدار زیادی شن و ماسه و سیمان نیاز است که درصورتیکه با هم مخلوط نشوند، ارزش ریالی بیشتری نسبت به وقتی بتن حاصل از مخلوط آنها دارند. برعکس، در بیمهنامه مهندسی تمام خطر نسب ارزش مصالح از ارزش ترکیبی آنها کمتر است؛ مثلا در ساخت یک توربین بادی وقتی قطعات بهصورت تفکیکی خریداری میشود، باید هزینه مونتاژ را هم متحمل شد.
بیمه پول
پول یکی از داراییهای پرریسک است. اسکناس، سکه، چک بانکی و تمبرهای مالیاتی وجوهی از پول هستند که میتوان آنها را تحت پوشش این نوع از بیمهنامه درآورد. با استفاده از این بیمهنامه، بیمهگر خسارتهای وارده به مالک پول را در اثر بروز خطراتی مانند انفجار، آتشسوزی، صاعقه، سرقت و غیره جبران مینماید. بهطور کلی، دو نوع پوشش بیمهای پول وجود دارد که عبارتند از: بیمه پول در گردش و بیمه پول در صندوق.
بیمه مسئولیت
بیمه مسئولیت مدنی (Liability Insurance) : دارای تنوع بسیار زیادی است و به تناسب کسب و کارها و فعالیتهای متنوعی که در جامعه وجود دارد، رشتهها و زیررشتههای مختلفی از این نوع بیمه نیز ایجاد شدهاست. مهمترین تضمین بیمهگر در این نوع از بیمه، جبران خسارتهای مالی و جانی در حوزه مسوولیتهای مدنی بیمهگذار میباشد.
بیمه اعتباری
بیمه اعتباری، در خصوص دیون و دریافت وام و لیزینگ موضوعی به عنوان پشتیبان قرار میگیرد، ابن بیمهنامه ریسک عدم بازپرداخت مطالبات بیمهگذار از وام گیرندگان یا خریداران کالاهایی که به صورت اقساطی به فروش میروند را تحت پوشش قرار میدهد. اما یک مشکل خاص وحود دارد و آن مشکل ایناست که خیلی از شرکتهای بیمهگر صدور این بیمه را در دستور کار خود ندارند.
منبع: ویکی پدیا
ثبت ديدگاه